Monday, September 24, 2012

For the Dutch: samenvatting vande voorlichtingsavond bij het VUmc.

Samenvatting gemaakt door Gabriël. Hartelijk dank!


Het begon met een inleiding. Daarin werd genoemd dat men eindelijk wat aan de wachtlijsten gaat doen. Er komen 2 nieuwe psychologen, en nog een paar andere mensen van andere disciplines om het genderteam te versterken.

Daarna was er een praatje over het diagnostische traject. Daarin werd verteld dat je dus gaat bespreken over hoe jouw gendergevoel is en of er dus sprake is van een genderidentiteitsstoornis. Men zal vragen of je een levensverhaal wilt schrijven, en men wil ook een belangrijk ander iemand spreken om een beter beeld van je genderidentiteit te krijgen.
En er wordt gekeken of je nog onderliggende problemen hebt (zoals depressies en angsten) en daarvoor wordt je dan verder verwezen naar een regionale GGZ.
En na de diagnostische fase, die 4 tot 12 maanden kan duren, wordt er met het team besproken of je groen licht krijgt voor de hormonen.

Daarna kwam het verhaal van de hormonen, die tegelijkertijd plaats vindt met de RLE. Ookal leef je al langer in je gewenste geslacht, hier moet je minimaal dat jaar RLE doorlopen. Er waren wat verschillende manieren aangestipt van hoe je de hormonen kon aanbrengen (pillen of een pleister bij de transvrouwen, gel of prikken bij de transmannen) en ook een kort tabelletje van welke effecten die hormonen geven in een pubertijd en dat je kan zien dat het allemaal niet in 1x gebeurd, maar dat er een paar jaar overheen gaat voordat je bij een plafond bent aangekomen. En dat er kans is op leverfunctieproblemen bij beide transgroepen, en meer kans op trombose bij de transvrouwen en kans op hemofilie bij mannen.

Daarna kwam het praatje over de groepen Transvisie Zorg, Transvisie P.O.S.T. en Transgender Netwerk Nederland, die vertelden waar ze voor stonden en waarmee ze je zouden kunnen helpen.
Transvisie zorg had diverse groepen die afhankelijk waren van hoe je staat (dus ben je nog zoekende of ben je een starter, of ben je post-op) en die groepen waren dan gemengd. Als ik me goed herinner hadden ze ook de mogelijkheid voor persoonlijk contact.
Transvisie Post heeft ook zelfhulp groepen, maar dan meer over voor wat je komt: dus mannengroepen, vrouwengroepen, zoekersgroepen, groepen voor ouders van trans*kinderen, groepen voor naasten van transen, en transgendergroepen voor mensen die zich wel als het andere geslacht voelen maar geen operaties enzo laten doen. En ook zij hebben de mogelijkheid op persoonlijke ondersteuning.
En Transgender Netwerk Nederland zet zich in voor alle transgenders als groep, tegen discriminatie en voor het verval van die sterilisatie-eis in de wet.

(toen was er eindelijk pauze)

Daarna ging het praatje over de chirurgie. Er werd maar heel kort aangestipt hoe dat ging, omdat er over enkele maanden een uitgebreide informatie avond voor de MtF en FtM apart komt.
Maar het ging over dus dat men een volledig werkende neovulva kon maken die hetzelfde werkte als een biologische vrouwelijke vagina en waarmee je ook gewoon nog een orgasme kon krijgen.
Voor de transmannen had je 2 opties voor borsten verwijderen: met een grote snee over de borst bij de wat grotere borsten, en rondom het tepelhof bij de kleinere borsten.
Baarmoeder verwijderen wordt gedaan via 3 kleine sneetjes en geeft zo weinig littekens. Men wil in de toekomst de borsten verwijderen en baarmoeder verwijderen in 1 operatie doen, ipv 2 losse.
Voor het creëren van een penis had je 2 opties, maar die hebben beide hun voor en nadelen, en vooral veel mogelijkheden op complicaties omdat het erg klein en fijn is. En het is ook heel belangrijk dat als je aan deze operaties wil beginnen, je eerst goed gaat praten met een arts en seksuologe om te kijken wat je verwachtingen ervan zijn; niet dat je uiteindelijk met een grote teleurstelling thuis komt.

En het laatste praatje kwam er op neer: Stop met roken, want roken is slecht voor je, en heeft ook negatief effect op de opname van hormonen en geeft veel meer risico's bij operaties.

No comments:

Post a Comment